הגליל
עראבה היא כיום ישוב ערבי. היא שוכנת במרכז הגליל התחתון, 6 ק"מ דרומית לכרמיאל.
עראבה שוכנת במקום בו עמד היישוב היהודי ערב. מספר תושביה 21,100 , רובם מוסלמים ומיעוטם יוונים קתולים (כ-2% ).
מקור השם עראבה, לדעת התושבים: על אלאבייה פרושו קיים על גבעה.
תקופת הבית הראשון ( 1,000 – 587 לפנה"ס )
ערב נוסדה בתקופת המלוכה, כלומר, בסביבות המאה ה- 10 לפנה"ס. הגליל התחתון היה איזור יישובי ישראלי פורח. בשלהי המאה ה- 8 לפנה"ס נהרסו יישובי הגליל התחתון במסגרת מסע הכיבושים של תגלת פלאסר ה- 3 (733/2) והגליל התחתון המזרחי התרוקן מיושביו. שרידי האוכלוסייה התרכזו במערב הגליל התחתון.
תקופת בית שני ( 538 לפנה"ס – 70 לס' )
עפ"י סקרים ארכיאולוגיים וחפירות שנערכו בגליל ע"י "רשות העתיקות", מתברר עפ"י סקרים ארכיאולוגיים וחפירות שנערכו בגליל ע"י "רשות העתיקות", מתברר שלאחר פער של כ- 200 שנה, בין הכיבוש האשורי וההגלייה של תושבי הגליל, בשלהי המאה ה- 8, בין המאה ה- 5 לפנה"ס, התחילה בגליל התחתון תנופה יישובית רחבת היקף. 55% מתוך 70 האתרים שהיו מיושבים במאה ה- 8 לפנה"ס בגליל התחתון נושבו מחדש. מתוך 50 אתרים שהיו מיושבים בתקופה הפרסית כ- 20% היו יישובים חדשים.
היישוב ערב התחדש בתקופה הפרסית (מאות 6 – 5 לפנה"ס).
האתר של ערב הקדומה נמצא מדרום מזרח לעראבה, בסביבת הכנסייה הנוצרית. יוספוס פלביוס הזכיר אותה בשמה היווני, גברה. כנראה, שבתקופת הבית השני היו שני השמות, ערב וגברה בשימוש, כפי שמעידות הכתובות על 2 קברים של תושבי המקום בבית הקברות העתיק בבית שערים. על אחד הקברים נכתב ערב ועל האחר, גברה.
בתקופת בית שני הייתה ערב עיר מרכזית באזור הגליל התחתון והשלישית בגודלה מכל היישובים היהודיים בגליל. ציפורי וערב היו ערי תת- מחוז בגליל התחתון.
בתקופת מרד החשמונאים (בין 167ל- 160 ) סבלו יהודי הגליל מהתנכלויות של עכו- פתולמאיס ההלניסטית ששתפו פעולה עם השלטון הסילווקי באכיפת גזירות הדת. יהודי הגליל פנו לעזרה לחשמונאים ושמעון החשמונאי יצא בראש יחידה צבאית לנקום בתוקפים והעביר חלק הגליל ליהודה באופן זמני. כנראה שגם חלק מתושביה היהודים של ערב הועברו לאזור יהודה. (ספר המקבים א', ה' 14 – 23 )
יהודי ערב לא לקחו חלק פעיל במרד הגדול (66- 70 לס'), מאחר שהעיר לא הייתה מבוצרת ולא הייתה מסוגלת להתגונן. על כן, החליט יוספוס פלביוס לסגת מערב לכפר סיכני. אספסינוס כבש את העיר ללא קרב. חלק מהתושבים ברחו כאשר התקרב אספסינוס לעירם והוא השתלט על העיר ללא קרב. למרות זאת ציווה להרוג את כל הגברים והעלה את העיר באש. הנותרים, כנראה, הנשים והילדים שנותרו בעיר, נמכרו לעבדות. הרומאים הרסו את העיר עד היסוד. לא נותרו שרידים ארכיאולוגיים מתקופת המרד (מלחמות היהודים,ג',ז',א'). הרומיםהרסו גם את שאר היישובים באזור ומכרו רבים מתושביהם לעבדות (מלחמות היהודחם, ג', ד', א' )
לפני המרד הגדול היו בגליל 204 ישובים יהודיים. לאחר המרד נותרו על תילם 63 יישובים.
התקופה הרומית ( 70 לס' – 324 לס')
העיר הוקמה מחדש לאחר החורבן, אבל מעמד הבכורה באזור עבר לסכנין הסמוכה. אזור ערב סופח לציפורי, שהפכה בירת המחוז. לאחר החורבן התיישבו בערב הכוהנים לבית פתחיה, שעברו מירושלים. ערב, כמו סכנין ויישובים יהודיים נוספים בגליל, שימשה מרכז ללימוד תורה. רבי יוחנן בן זכאי חי 18 שנים בערב, עפ"י התלמוד הירושלמי. הוא ורבי חנינא בן דוסה הקימו ישיבה בערב ולימדו בה תורה. גם התנא ראובן האיצטרובלי התגורר בערב.
לאחר מרד בר כוכבא (132 – 135 לס' ) הסב הקיסר אדרינוס את שמה של העיר ציפורי לעיר הלניסטית ושמה דיו- קיסריה, וסיפח את ערב וסביבתה למחוז דיו- קיסריה. לאחר מרד בר כוכבא נותרו 56 ישובים יהודיים בגליל מתוך 63 שהיו לפני המרד.
ערב מוזכרת בתלמוד כעיר הולדתו של רבי חנינא בן דוסא. מספרים על משפחתו של רבי חנינא בן דוסה שהסתירה מעיני הציבור את ענייה. אשתו של הרב נהגה להסיק את התנור בערב שבת כדי שיעלה עשן והשכנים יחשבו שהיא אופה לחם לשבת.
בעראבה נתגלו שרידים ארכיאולוגיים מהתקופה הרומית:
בעראבה נמצאים קברותיהם של התנאים ראובן האיצטרובלי ורבי חנינא בן דוסא.
אחד מתושבי הכפר גילה מערת קברים יהודית, כאשר חצב מקלט לביתו. זוהי מערכת חדרים חצובים בסלע .פיתחה היה חסום. יש חילוקי דעות אם המערה היא מהתקופה הרומית מהמאה ה- 2 או ה- 3 לס', או מהתקופה הביזאנטית , אולי מהמאה – 4 או ה- 5 לס'.
התקופה הנוצרית-ביזאנטינית (324 - 640 לס')
התקופה הביזאנטינית הייתה תקופה קשה ליהודים, לאחר שהנצרות הפכה לדת האימפריה. התחיקה האנטי- יהודית הלכה וגברה, בהדרגה, במאות ה- 4 וה- 5 . היהודים עברו סבל והשפלה מידי הכנסייה והנוצרים ( יוונים, סורים- ארמים, ביזאנטים וצליינים נוצרים שהתיישבו בארץ ), שמספרם עלה בהתמדה. נוצרים קנאים נהגו לתקוף יהודים ולשרוף את בתי הכנסת. על רקע המצב היו יהודים שהעדיפו גלות על רדיפות ורצח. עפ"י הסקר הארכיאולוגי של מורדכי אביעם היו בגליל המזרחי 58 ישובים יהודיים בתקופה הביזאנטית.
בתקופה זו התיישבו נוצרים בערב והחלו לדחוק את רגלי היהודים ובתחילת המאה ה- 5 לס' נבנתה במקום כנסייה. היא נשרפה במאה ה- 6 . הכנסייה הקיימת כיום בנויה על שרידי הכנסייה מהתקופה הביזנטינית. ב- 1968 נחשפה רצפת הפסיפס של הכנסייה מהמאה ה- 5 ועליה כתובת ביוונית:"בכוחו של האל בעזרת ישו, ברצונה הטוב של רוח הקודש, נעשתה עבודה זו ורוצפה בפסיפס בחסות הבישוף גריגוריוס".
יש בעראבה שרידי מבנים עתיקים מהתקופה הביזנטינית.
יחסו של השלטון הביזנטיני ליהודים הביאם לתמוך בפרסים הססנים שפלשו לארץ ב- 614 לס'. הקיסר הביזנטיני הראקליוס סילק את הפרסים. ב- 628 . בבואו לגליל קידמה אותו משלחת של מנהיגות יהודי הגליל עם מתנות והוא הבטיח לסלוח להם על תמיכתם בפרסים. אבל, בלחצה של הכנסייה הוא הפר הבטחתו, והיהודים בגליל שילמו מחיר כבד על תמיכתם בפרסים. הביזנטינים טבחו ביהודים ויישובים נהרסו. הנוצרים דחקו את רגליהם של היהודים ואלצום לעזוב, או גרוע מכך, טבחו בהם.
ערב הכיבוש הערבי, חדלה ערב היהודית, כנראה, להתקיים. ערב הייתה ליישוב נוצרי. מרדכי אביעם קבע שתהליך הנטישה של היישוב היהודי בגליל המזרחי החל במאה ה- 6.
במונח נטישה יש להבין- סופו של היישוב היהודי באזור.
תקופת השלטון הערבי (640 - 1099 )
מתקופה זו שרדו מספר מבנים עתיקים. לא ידוע על גורל היישוב הנוצרי בתקופה זו.
התקופה הצלבנית ( 1099 – 1260 )
רוב תושביה הנוצרים של ערב התאסלמו לאחר ניצחונו של צלאח א- דין בקרב חיטין, 1187. המסגד העומד על תילו עד היום הוקם בימי צלאח א- דין.
התקופה הממלוכית (1260 – 1516 )
בתקופה הממלוכית הפכה עראבה לבירת המחוז. עראבה מוזכרת בסיפרו של התייר הערבי יאקות אל חמאווי "מועג'ם אל בולדאן", מהמאה ה- 13.
התקופה התורכית (1516 – 1918 )
עראבה גדלה בתקופה התורכית, ועד היום השתמרו בה מבנים מתקופה זו, כולל בית בד. בסוף המאה ה- 17 או בראשית המאה ה- 18 ערכו המוסלמים , בראשותו של זיידן אל- עומר, סבו של טאהר אל עומר, שהשתלט על הגליל לפני אמצע המאה ה- 18, טבח בדרוזים שישבו בחרבת סלאמה (צלמון, כיום).עראבה, כמו ישובים אחרים באזור, נכבשה ע"י השיח' ד'האר אל- עומר ב- 1730(השתמר מבנה ציבורי מתקופת שלטונו), אבל ב- 1775 כבשו התורכים את עראבה מידי השיח'.
תקופת המנדט הבריטי (1918 – 1948 )
בתקופת המנדט גדלה אוכלוסיית היישוב וב- 1931 הגיע מספר התושבים ל- 1,200 .
ישראל
עראבה נכבשה ב"מבצע דקל" (9-18 ביולי 1948 ). לאחר כיבוש נצרת נכנעו כפרי הסביבה.
עפ"י העקרונות שקבע צה"ל, ביחסו לתושבים הערבים בגליל, לא גורשו תושבי עראבה. .
העקרונות היו:
דת האוכלוסייה בשטח הנכבש
מידת ההתנגדות שהפגין הכפר בעת כניסת צה"ל
אירועים קודמים של לוחמה בחיילי צה"ל או בלוחמי ה"הגנה" והפלמ"ח
הימצאותו של "צבא ההצלה" בכפר עד זמן הכיבוש
מספר המקומיים המזויינים, חיילי המופתי.
( שגיא לוי, "תושבי כיס הגליל במבצע חירם, אוקטובר 1948", מרץ 2004 , עמ' 56 )
ב- 1976 פירסם מינהל מקרקעי ישראל הודעה על הפקעת מקרקעין לצורך הרחבת העיר כרמיאל. הפקעה זו הייתה המשך להפקעה מ- 1975 שמטרתה הייתה "ייהוד הגליל". לאחר כשלון ניסיון ההידברות בין ה"ועד הארצי של ראשי המועצות המקומיות הערביות", שהוקם ב- 1974 ,הוחלט על שביתה כללית במגזר הערבי ב- 30 במרץ 1976. ההפגנות העיקריות נערכו בסכנין, עראבה ודיר חנא. ההפגנות לוו בחסימת כבישים וזריקת בקבוקי תבערה. תוך כדי דיכוי המהומות ע"י המשטרה נהרגו 6 מפגינים, והמהומות התפשטו לשאר אזורי הארץ.
ב- אוקטבר 2000 פרצו מהומות אלימות במגזר הערבי, כולל בעראבה, בעקבות ארועים בשטחים שהביאו לפרוץ אינתיפדת אל- אקצא. במהלך דיכוי המהומה בצומת לוטם נהרגו 2 מתושבי עראבה, אסיל חסן עסאלה, בן 17 עלאא ח'אלד נסאר, בן 22
2 ארועים אלה, "יום האדמה" ו"מהומות אוקטובר 2000" היו ביטוי להקצנה שחלה במגזר הערבי, וגם בעראבה, שהחלה, בהדרגה, לאחר מלחמת ששת הימים (1967 ).
תוכנית ממשלות ישראל לסגירת הפער בין המגזר היהודי לערבי
ממשלת ישראל נקטה במספר צעדים שנועדו לצמצם את הפער בין המגזר היהודי לערבי. במסגרת זו ממשלת ישראל יזמה את פרויקט "מחשב לכל ילד". במסגרת פרויקט זה הוענקו ב- 2007 מחשבים ל- 77 ילדים וב- 2008 הוענקו 101 מחשבים.
הפרויקט לפיתוח במגזר הערבי
התוכנית הממשלתית לחיזוק הצפון וחיפה אושרה בספטמבר 2006, ובמסגרתה הושם דגש על התייחסות למגזר המיעוטים כחלק אינטגרלי מהתכנית ולא כמכלול נפרד.
ראש הממשלה הנחה להקצות שליש מהתקציבים למגזר הערבי, והסמיך את אגף תיאום, מעקב ובקרה במשרד ראש הממשלה לפעול לתיקון תכניות אם אינן עומדות בהנחיות.
מהנתונים עולה שלפחות 930 מליון שקלים יושקעו במגזר הערבי במסגרת התוכנית, בהתאם להנחיות שהועברו למשרדים. זאת, בניגוד לפרסומים שגויים שהופצו.
בראשית חודש פברואר 2007 יתכנס קבינט השרים לחיזוק הצפון וחיפה להצגת התכניות הקשורות למגזר הערבי.
היקפי הפעילות של עסקים קטנים ובינוניים במגזר הערבי מותנים במידה רבה ביכולתם לגייס הון, כאשר עסקים רבים בעלי פוטנציאל צמיחה מיצו את יכולת גיוס ההון מהבנקים.
הדרך המרכזית לגיוס כספים עבור אותן חברות הנה גיוס הון (מכירת מניות, להבדיל מחוב) באופן פרטי או דרך הבורסה. בפועל, מלבד בתחום ההון-סיכון, אין בישראל תעשיית השקעות פרטיות לטווח ארוך.
כתוצאה מכך, חברות רבות בעלות פוטנציאל צמיחה אינו יכול לממש את יכולותיהן. החברות יוצאות נפסדות, המגזר הערבי יוצא נפסד, המשק הישראלי יוצא נפסד.
קרן "Private Equity" במודל קרן יוזמה תוקם כבר בשנת 2007, ולה הון ממשלתי של 80 מליון שקלים והון פרטי של לפחות 80 מליון שקלים. היא תאפשר השקעה ב-40 עד 80 חברות ועסקים במגזר הערבי.
ב- 27.2.2007 אישרה ועדת הכספים של הכנסת את בקשת משרד ראש הממשלה להעברת תקציב של כחצי מיליארד שקלים לחיזוק הצפון וחיפה. זו הייתה תוספת להעברה תקציבית של 287 מיליון שקלים שבוצעה ב- 2006 . התקציב נועד להעברה למשרדי מששלה שונים לשם השקעתם בפרויקטים בגליל:
240 מיליון הועברו לחיזוק מערכת החינוך.
220 מיליון הועברו למשרד התמ"ת לשם עידוד השקעות ותעסוקה בצפון.
450 מיליון הועברו למשרד הפנים לשם סיוע לרשויות המקומיות.
ב-13.12.2007 התקבלה החלטה שהוצגה בוועידת הגליל, להשקיע בשנים 2008 – 2009, סכום נוסף של מיליארד וחצי שקלים.
תוכנית עדיפות לאומית לפריפריה
mof.gov.il/BudgetSite/StateBudget/Lists/201020092/Attachments/4/B4.pdf
Comments
לגבי היוונים הקתוליים
תשובה לשאלותיו של ירון
איזו שאלה ?
זאת אומרת שלא ניתן לטעון
נא להביא מחקר הטוען לגבי התאסלמות המונית
אכן, צודקת
מסכימה שהימין הקיצוני והשמאל הקיצוני הם אסון לישראל
לעם העברי יש זכות למדינה משלו כמובן
בזה מסתיים הגו- שיח ביננו.
יש לך משהו נגד מדינה עברית ?
אתה עושה הבחנה בין עברים ליהודים- לא מקובל
אני עושה אבחנה
תגובה
הדו- שיח בינינו נגמר.
האמת היא שהעברי צודק
לאום, זוהי הגדרה עצמית. רוב הישראלים מגדירים עצמם יהודים
לאום עברי או יהודי
עם לא מגדיר את עצמו
יהודי הוא בן הלאום היהודי. הציונות, תנועה לאומית של העם היהודי
קשקוש גמור, אפילו בתנ"ך אני
התכוונתי שאנחנו כעם מוזכרים כעם ישראל
איזה לאום יהודי רבקה ?
ירון, אתה ערבי, נכון?
זה די ברור בעצם..
או שמא זה זורם בו דם קוזאקי ?
תגובתכם, בורות ושיכתוב למטרות פוליטיות
שיכתוב למטרות פוליטיות?
איזה לאום רבקה ?
לך לקרוא את תגובותי למאמר של לחמן על זנד וחדל לאיים עלי
מי מאיים ?
כל התשובות בתגובותי לטענטת במאמר של לחמן ובתגובות למאמרים שלי.
אייה המאמר של לחמן ?
זנד
חפש ברשימת הפורומים, וחדל לבזבז את זמני.
אשמח ללמוד היסטוריה
כל עוד לא קראת את כל המאמרים שלי אין על מה לדבר
אתה חושב שלאחר העלבונות שהטחת בי ב- 2 לאוגוסט אסכים לדבר אתך?
על היווצרות הפזורה היהודית- ביבליוגרפיה חלקית לקוראים המעוניינים
חוברת ביבליוגרפיה על הפזורה היהודית לקוראים המתעניינים
עני קודם על זאת
לא משנה מה רבקה תגיד, לא ישכנע אותך
לא משנה
אנה- יש לך תפישת עולם דומה לזו של זנד שעליה את מגינה
ירון ועידו אינם מכירים בקיומו של עם יהודי ובזכותו למדינה
בספר שאני כותבת יובאו המחקרים המראים כיצד נוצרה הפזורה היהודית
המחקר הגנטי מאשר קיומו של עם יהודי/פרופ' יעקב אמיר מאשר
עודד ישראלי חשף את הבלוף של שלמה זנד- קראו
חוסר הבנה לגבי עברי, ישראלי, יהודי- בורות מדהימה
שטויות, הבלים
באמת? מה ההוכחות שלך שהיהודים של היום אינם הישראלים של פעם?
תזכירי לי מי זה עודד ישראלי ?
פרופ' אמיר
השטויות של ירון אינן ראויות לתשובה.בור ועם הארץ וחסר חינוך
השטויות של ירון
דברי בלע - תת רמה.לא ראוי לתשובה
12 חוקרים בעלי שם בגנטיקה אישרו שיש עם יהודי בעל תבנית גנטית זהה
זהות גנטית של העם היהודי
מצער שאנשים מרשים לעצמם להשמיץ את האקדמיה הישראלית
זנד עשה דוקטורט על הקולנוע. הוא אינו סוציולוג כלל
זנד עשה
קראי דברי פרופ' ישראל ברטל על "מחקר" זה
דיווח בניו יורק טיימס על המחקר מאוניברסיטת אריזונה
דיווח בניו יורק טיימס
2 הדיווחים לא היו על המחקר מאריזונה
המחקרים מאוניברסיטת אריזונה
את בהיסטריה קטטונית
המקור שהבאתי הוא בלוג
ירון ושו"ת אינם מסוגלים לדיון תרבותי.דברי מכוונים לקוראים
עדים הקוראים שהבור שאינו מסוגל להגיב
לקוראים:
חבל שזנד לא כתב ספר על המצאת העם הפלשתיני
ודרך אגב זנד בעצמו מודה שמטרת הספר היא לקדם האג'נדה הפוליטית שלו
תיקון טעות:המחקר של 12 החוקרים הוא מיוני 2000 - לא מינואר
התזה של זנד מקורה במכון נאצי ואומצה ע"י הפלסטינים
12 החוקרים- שמותיהם בתגובה שלי למעלה . נא לספור
לקוראים:יש אנשים שהמטרה מקדשת אצלם את האמצעים וזה המקרה
אנטומיה של דמגוגיה והטחת עלבונות אישיים במקום התייחסות עניינית
רבקה
אתה מוזמן לכתוב מאמר באימגו על הנושא הגנטי במקום להיטפל אלי
רבקה כל הכבוד
כתבה על מחקר גנטי מ- 2010 מאשר התזה של המחקרים שהזכרתי
בלוג על גנטיקה יהודית- נא להתייחס בפירוט- לא בתגובה כללית
זה המאמר על המחקרים בהארץ- שהקוראים ישפטו אם אתהצודק
מחקר של דורון בהר,הקוראים ישפטו אם זה מתאים או סותר דעתך
גוגל:מחקרים על הגנטיקה של העם היהודי- הקוראים מוזמנים לקרוא
ע"פ קארל סאגאן
הדרך היחידה לקבל תגובות היא לפרסם מאמר יסודי המביא את כל נקודות
ותודה לסטודנט להיסטוריה - תמיד נעים לשמוע מילה טובה
לא, את לא תסובבי את העניינים בכחש הראוי לך
לליצן הקורא לעצמו ירון/*אייל*/סוטדנט להיסטוריה וכל פיצול אישיות
"תומך נלהב בזכות ההגדרה העצמית..."
לא ציינת-ניתן לקרוא זאת בקלות מבין השורות
איני חייבת לך כלום.אתה אינך הבוס שלי.אינני חייבת לך דבר.
חלילה,
טעות, אני כתבתי מאמר על עראבה. אתה העלית את הנושא
רבקה, את מוזמנת להציג עלבון
אל תיתמם- אתה היית מעוניין להעלות את הנושא. היוזמה שלך
אני מזהיר אותך
לעורך אימגו: האם דברי ירון על יהודים, נשים והומואים בגדר הנורמה
לא נגד נשים
לירון - חוצפה, גזענות , דעות קדומות
לרבקה על גזענות, הנחת המבוקש וכו'
העורך ביקש ממני להתעלם מתגובותיך ואני ממלאת בקשתו
את עובדת בשביל העורך ?
ירון, אתה הוא האשם בכל מה שהאשמת את רבקה
שמעון א', אתה גן העורך ?
רבקה, מסר אחד לי אלייך:
רז, מסכימה עם גישתך. גם אני עוסקת בהסברה
לא פרסמתי מאמרים על ישובים בגדה המערבית?
כל הכבוד!
לצבי ד', לא הבנת את גישתי. הסבר
אני הבנתי לחלוטין את גישתך
צבי, אנו באים מרקע שונה וגישותינו שונות
זה ברור שהרקע שלנו שונה.
הנחות היסוד שלנו שונות מהותית. הלוגיקה שלך- נובעת מדעותיך
היו 4 ערים יהודיות גדולות בגליל:טבריה, מגדל, ציפורי וערב
שרון, חבל על הזמן להתווכח אתם. עובדות לא משכנעות אותם.
האם מצב ערביי ישראל כה רע כפי שטוענים מנהיגיהם
פרופ` אקשטיין והתזה שלו
אקשטיין טוען בספרו שבשבע המאות הראשונות לספירה הנוצרית איבדנו כ 90% מעמנו, לא לפוגרומים ורצח כי אם להמרת דת המונית, מוקדם יותר לנצרות ומאוחר יותר לאיסלם. רבקה טוענת שלא ניתן סימוך לטענה זו, אך השתמדות מסיבות כלכליות מתקבלת יותר על הדעת מאשר הרג מאסיבי. לפי אקשטיין, ולפי המחקרים הגנטים מהשנים האחרונות, ניתן לשער שרוב ערביי ישראל הם יהודים לשעבר שלהם זכות דומה לארץ.
חפש באימגו:היווצרות התפוצה היהודית ברומא
מאמר מתחילת השנה שכתבה רבקה היו לו מספר שיא של תגובות-504 במספר- ושם בדיאלוג מרתק נידון נושא זה בהרחבה
Add new comment