מסילות הברזל החלו את דרכן ברחבי ארצות הברית כעסקים פרטיים שפעלו מכוחם של זיכיונות הפעלה שכללו הענקת זכויות דרך ברצועות קרקע עליהם הונחו המסילות, וזכויות בקרקעות לצורך הקמת תחנות רכבת, מחסנים ומתקני תחזוקה. רוב ההשקעה הכספית בפיתוח הרכבות מומן בכספים שגויסו בשוק ההון וחלק ממנה היה מענקים מקומיים מערים ועיירות שחפצו בקשרי תחבורה מתקדמים לסביבתם.
פעמים רבות המציאות עולה על הדמיון. בארה"ב - מעוז הקפיטליזם הליברלי - פועל מונופול סוציאליסטי המצוי במשבר כלכלי מתמשך וזוכה בחירוק שיניים לתמיכה כספית של הממשל. המשבר של חברת הרכבות האמריקאית “AMTRAK” מעורר מחשבות על חלוקת העולם לשחור ולבן, לקפיטליסטים ולקומוניסטים, למפריטים ולמלאימים. נראה שלפעמים צבעו של "שביל הזהב" הוא אפור.
לרשתות רחבות של תחבורה ותקשורת יתרונות בסדרי גודל מעריכיים לעומת מסדרונות בודדים או קטועים. תופעה זו באה לידי ביטוי בתועלת נמוכה של מסדרונות בודדים של קווי רכבות קלות לעומת תועלת גבוהה של רשתות עירוניות. מכאן שבדרך הכלל אם לא נבנית רשת רכבות עירוניות מקיפה עדיף לא לבנות כלום. בימינו רשתות התחבורה בערים מבוססות בעיקר על רשתות כבישי אספלט המכסות את המרחבים העירוניים באופן מקיף ומקושרות לנתיבי גישה בין עירוניים. רשתות תחבורה אלו משמשות בעיקר כלי רכב פרטיים, ובנוסף להם כלי רכב ציבוריים הנעים על צמיגי גומי, ובהם אוטובוסים ומוניות.
זה זיכרון שאינו מרפה – וכבר חלפו 28 שנים מאז אותו יום שחור. אוטובוס ובו 38 נוסעים, רובם ילדי בית ספר, עצר לפני מפגש של מסילת ברזל, מפגש עם דרך עפר, וכאן קרה הנורא מכול. נהגת האוטובוס שלקחה עמה ילדי בית ספר בטיול בר מצווה, ילדי בית הספר "ברנר". הנהג התקדמה לפתע אל המסילה, וכל הילדים קפאו על מקומם. האוטובוס נראה עושה דרכו, מבקש להספיק, לחצות את מסילת הברזל. וכל זאת, כאשר צפירות רכבת מתקרבת נשמעו באוויר.
בשונה מהמקובל בעולם המערבי, בבירת יפן פועלת רשת מסועפת של רכבות נוסעים ציבוריות ופרטיות, המספקת רמת שירות גבוהה ומקיימת את עצמה באופן כלכלי, ללא תמיכות ציבוריות. האם ניתן לחקות בישראל את הצלחת רשת הרכבות של טוקיו? מרבית קווי רכבות הנוסעים בעולם המערבי סובלים ממחלות שונות שהתסמינים שלהן מתבטאים בקשיי קיום כלכליים ותפעוליים. קשיי קיום כלכליים מזינים מעגלי היזון חוזר שלילים עם קשיים תפעוליים, ותפעול קווי רכבות בתנאים של מחסור במזומנים מותח את ניהול הרכבות בין דרישות סותרות שקשה להגשימן.
אחד הנימוקים המדיניים המרכזיים המועלים להצדקת השקעות עתק בפיתוח רשת הרכבות בישראל הוא "חיבור הפריפריה למרכז", ותרומה לשוויון בין תושבי הפריפריה לתושבי המרכז. האם טיעון זה משכנע, ולמי באמת מועיל חיבור הפריפריה למרכז במסילות ברזל? בעשורים האחרונים ממשלות ישראל מקצות נתח תקציבי מוגדל לתוכניות פיתוח רשת הרכבות הבין-עירוניות במדינת ישראל. בשנת 2003 נערכה תוכנית חומש שהקצתה 20 מיליארד שקלים חדשים לפיתוח רכבת ישראל, בשנת 2010 אישרה הממשלה תוכנית ארוכת טווח לפיתוח תשתיות תחבורה בין הפריפריה למרכז.
מעטים בישראל שמעו על אחת ממערכות התחבורה הייחודיות והמעניינות בעולם – הרכבת התחתית של הדואר המלכותי בלונדון. רכבת תחתית זעירה, שקטריה פעלו באופן אוטומטי ללא נהגים בתקופה 1928 – 2003, והובילה דואר בין סניפי המיון המרכזיים של לונדון. בזמן שבישראל יש המייחלים לרכבת תחתית, הבריטים המנוסים הגיעו למסקנה כי תם זמנה של רכבת הדואר התחתית.
אחד הנימוקים המדיניים המרכזיים המועלים להצדקת השקעות עתק בפיתוח רשת הרכבות בישראל הוא "חיבור הפריפריה למרכז", ותרומה לשוויון בין תושבי הפריפריה לתושבי המרכז. האם טיעון זה משכנע, ולמי באמת מועיל חיבור הפריפריה למרכז במסילות ברזל? בעשורים האחרונים ממשלות ישראל מקצות נתח תקציבי מוגדל לתוכניות פיתוח רשת הרכבות הבין-עירוניות במדינת ישראל. בשנת 2003 נערכה תוכנית חומש שהקצתה 20 מיליארד שקלים חדשים לפיתוח רכבת ישראל, ובשנת 2010 אישרה הממשלה תוכנית ארוכת טווח לפיתוח תשתיות תחבורה בין הפריפריה למרכז בעלות של כ - 27.5 מיליארד שקלים חדשים, שחלק נכבד ממנה יועד לקידום פיתוח רשת מסילות הברזל.
לתוך ערי העולם, ומהם כלפי חוץ, מובלים מיליוני טון של מוצרי מזון מגוונים. ההתייחסות בת זמננו לתובלה המודרנית היא בין קבלתה כדבר מובן מאליו, לבין ביקורת חריפה על כך שתושבי העולם יונקים באמצעותה את לשד האדמה עד תום. כדי להעריך את קרן השפע המוזנת על ידי אמצעי התובלה המודרניים כדאי להשוות בין הנתונים והביקורת בת זמננו לבין ההלל שנכתב על שילוח מטעני מזון לפני כ- 140 שנים.בשנת 1879 פורסמה בלונדון המהדורה השנייה של הביוגרפיה שחיבר סמואל סמייל על מהנדסי הרכבות המיתולוגיים, ג´ורג´ סטיבנסון ובנו רוברט.
מאה שנה: סיפורה של הרכבת החיג'אזית – ה"אמא" של רכבת העמקתערוכה מרתקת במוזיאון הדואר והבולאות בתל אביב: סיפורה של מהפכת תקשורת, התכתובת והגלויות שתיעדו הכול, הדלק הדתי שמעבר לכל ההיסטוריה
לאפה של עז. במקום לנצל הזדמנות חד פעמית לשיפור פני הרחוב הזה, כאשר מניחים את המסילה לרכבת הקלה, מבטיח ראש העיר ואדריכלי "תעלת בלאומילך" הירושלמית לסוחרים הנרגנים, נסיעת חינם מן התחנה המרכזית.
לאס וגאס - הרצועה
"רוח הזמן" ( -"zeitgeist"), הוא מונח ששוכלל על ידי הפילוסופים הגרמניים פיכטה והגל, והוא מתייחס לאווירה כללית ולמגמות אופנתיות בתחומי ההשכלה, המוסר והתרבות בתקופה מסוימת. בין הפרטים השונים בחברה, ובין הדורות השונים מתקיים דו-שיח בלתי פוסק סביב רעיונות ישנים, רעיונות חדשים, ורעיונות מחודשים הזוכים למחזוריות. במהלך דו-שיח מורכב, רעיונות צוברים תומכים ומעוררים מתנגדים, תזות עולות, זוכות לתגובות צוננות ומנוגדות של אנטי-תזות, ולאחר התכתשויות מתגבשות פשרות שונות היוצרות סינתזות, המעצבות את המציאות המורכבת והמשתנה.
האם חיינו על הרכבת הם הפקר? האם באמת ישנו מחדל רכבות נורא ואיום בארצנו הקטנטונת? האם באמת הרכבת היא לא יותר ממלכודת מוות על פסים? ובכן, הסטטיסטיקה תוכיח אחרת.
פעמים רבותהמציאות עולה על הדמיון. בארה"ב - מעוז הקפיטליזם הליברלי - פועל מונופולסוציאליסטי המצוי במשבר כלכלי מתמשך וזוכה בחירוק שיניים לתמיכה כספית שלהממשל. המשבר של חברת הרכבות האמריקאית “amtrak” מעורר מחשבותעל חלוקת העולם לשחור ולבן, לקפיטליסטים ולקומוניסטים, למפריטיםולמלאימים. נראה שלפעמים צבעו של "שביל הזהב" הוא אפור. מהי "אמטרק"? "amtrak" ( - “אמטרק”) היא חברת רכבות שנוסדה בשנת 1971 על ידיהממשל הפדרלי בארצות הברית במטרה לנהל את עמוד השדרה של רשת מסילות הברזלהעוברת בין המדינות בארצות הברית. “אמטרק” מספקת שירותי רכבות נוסעיםורכבות משא והיא מובילה כ – 25 מיליון נוסעים בשנה.