אימגו מגזין מאמרים

יו"ר השדולה למען התרבות.

כנסת ישראל,

שלום רב,

הנדון : הערות נוספות בעקבות כנס השדולה בכנסת למאבק על נפשה של הספרות, על נפש התרבות

מכובדי, הגעתי בשעה  תשע וחצי כפי שביקשתם לכנס השדולה למען התרבות בכנסת, אך גיליתי שיש תור של כמאתיים אנשים לפני השער. כמה מוזמנים ובהם עו"ד אלי זוהר צלצלו אליך או לוועדה, והשומר בשער צדדי הכניס  שבעה אנשים בלבד. היה ברור, שאם עלינו לחכות את כל התור נגיע כנראה רק בשעה  אחת עשרה ואולי אחרי זה – וכל הסיפור נראה אבוד.

לכן, חזרתי על עקבותיי, ואשמח לקבל דף, שבו סיכומי הדברים שהועלו בצוותי הדיון.

אגודת הסופרים העברים  מבקשת לציין כמה נקודות לפני הוועדה:

אחוז ההקצבה לתרבות במסגרת תקציב המדינה אפסי – ולא כאן המקום

להציג מספרים. הפרופורציה התמוהה והמשונה הזו, היא תעודת עניות לחברה הישראלית. שרי חינוך ותרבות בממשלות רבות ניווטו את המדיניות התרבותית ולא הצליחו להוביל קו נחרץ בעד התרבות והספרות.

ההקצבה לספרות העברית שנכללת בתקציב התרבות משפילה ביותר – אלו אחוזים דלים מתקציב התרבות. סופרי ישראל לדורותיהם מבינים מדוע כתב מנדלי מוכר ספרים את 'ספר הקבצנים', צריכים כולם להבין זאת ולא רק סופרי ישראל. כשההקצבה לספרות העברית היא בגודל אפסי, יש מקום לקיומה של ספרות מסחרית ואין מקום  לספרות איכותית. רק מי שמצויים מחוץ לתחום המדף הקצר בחנויות ורבי מכר מסחריים, יכולים להתקיים ולהתפרנס מספרות.

תת התקצוב הזה פוגע במוסדות תרבות ופוגע מאד ביכולתה של אגודת הסופרים העברים. הצעות שהגשנו למשרד החינוך והתרבות לתקצב מפעלי ספרות ותרבות נענים ביד קפוצה. הצענו כנס סופרים יהודי ערבי, הצענו פסטיבל ספרותי בעיר דרומית כדי לתת חמצן ספרותי לפריפריה, ביקשנו סיוע לאנתולוגיות או ללקסיקון, וכלום לא קיבלנו. את כנס הסופרים היהודי ערבי שקיימנו בשנת 2004 –  קיימנו מתקציבנו הדל. כל המיזמים שלנו נעשים בתקציב דל מאד. אנו ממשיכים בקיום מיזמים באופן פלאי ללא תקציבים משמעותיים.

ספרות חייבת להגיע לכל מקום. חייבים לנהל דו שיח עם קהלים הן במרכז והן בפריפריה. חייבת להיות נוכחות של ספרות ושל טקסטים ספרותיים מכל הדורות בכל שכבות האוכלוסייה. כשהכפר הגלובלי נושף בעורף, יש חשש לזהותן התרבותית של אומות קטנות.

הנה כמה רעיונות לקדם את התרבות והספרות. הספרות העברית אומרת בלשון

ח"נ ביאליק למדינת ישראל: "הכניסיני תחת כנפך":

השקעות בתרבות

כפי שיש השקעות מאושרות  במסחר ותעשיה, כך גם צריך להשקיע בנושאי תרבות.

צריך לבנות מנגנון שיקבע השתתפות ממשלתית מקבילה לכל תרומה ותרומה.

סיוע של רשויות מקומיות

כפי שעל הרשויות חובה לדאוג לחינוך  ולבריאות, חובתן לדאוג גם בנושאי תרבות, לא רק ספורט. נשמח  אם השדולה תפנה אליהן ב'קריאת כיוון'  זאת.

מוסדות ציבור

להשפיע על מוסדות ציבור לרכוש ספרים עבריים, יצירות אמנות עבריות.

רצוי שהשדולה תפנה פנייה מיוחדת למפעל הפיס, ל'ספונסרים', להקציב יותר ל השקעה בתרבות .

סיוע לפריפריה, חיזוק התרבות בעיירות הפיתוח

צריך לאפשר לפריפריה להשפיע על המרכז התרבותי, להזרים דם חדש, לקיים שיח תרבותי מתמשך.

יש תכנים רבים לחוויית השייכות הישראלית, צריך לנוע בין קודים תרבותיים מגוונים. לנו אינטרס ישראלי ויהודי, חייבים שיהיה ביטוי תרבותי לקבוצות שונות בחברה הישראלית.

השאלות בספריות

חייבים להכפיל את הכספים לסופרים במסגרת הסדר התשלומים על שאילת ספרים בספריות ציבוריות, ולהגביר רכישת ספרות עברית בספריות ציבוריות.

קניית ספרים

בעבר נרכשה ספרות עברית באמצעות ועדת לקטורים של המועצה לתרבות ולאמנות.  חייבים לחזור אל המסורת הברוכה הזו.

קרן תמיכה

יש לבודד את המע"מ שהממשלה גובה על ספרות מקור בעברית ולא להשתמש בו, ובמקום זאת לנתב אותו לקרן בניהול אגודת הסופרים העברים לתמיכה בסופרים ובספרות עברית.

כך נוכל להקים קרן תמיכה לסופרים במצוקה ונוכל אף להקים קרן לסיוע לסופרים בתחילת דרכם. ניתן יהיה להפנות כספים להעסקת סופרים במערכות להנחלת ספרות, בבתי ספר, במסגרות לכתיבה יוצרת.

שיפור מעמד הסופר

תמיכה נרחבת בכתבי עת, באגודת ספרותיות. שילוב מוגבר של סופרים במערכת החינוך.

לבדוק פטורים לסופרים בנושא שכר סופרים, פרסים ספרותיים.

נשמח להתעדכן לגבי מהלכיכם לחיזוק התרבות.

יישר כוח על הקמת השדולה, עשה חיל, בהצלחה.

בברכה, הרצל חקק  יו"ר אגודת הסופרים העברים

תגיות נושא: