מחקר עדכני גילה חיידקי צרעת על שלדים באירופה המתוארכים לימי הביניים. החיידק זהה לזן שמקורו במזרח התיכון. תוצאות המחקר מחזקים את ההשערה לפיה מחלת הצרעת הועברה לאירופה לאחר שנישאה על ידי צבאות של חיילים אירופאים ששהו במזרח התיכון.
המדענים שלקחו חלק במחקר הישוו את הדי אן אי של החידק שנמצא על השלדים (bacterium Mycobacterium leprae) ל-11 זנים מודרנים של המחלה. ההשוואה הראתה כי זן אחד של חיידק צרעת שנמצא על השלדים האירופאים זהה לזן שקיים כיום במזרח התיכון. תגלית זו חיזקה את ההשערה לפיה הצרעת הגיעה לאירופה בעקבות מסעי הצלב.
הצרעת נחשבה למחלה איומה שעוררה פחד רב בקרב אוכלוסיית ימי הביניים של אירופה. מצורעים הוכרחו להתגורר במושבות נפרדות ובמאה השלוש עשרה, כ- 19,000 מושבות מצורעים היו פזורות ברחבי היבשת.
המומחים חלוקים בדעתם לגבי המקור הראשוני של מחלת הצרעת. ככל הנראה לא מדובר במזרח התיכון. האינדיקציה הקדומה ביותר למחלת הצרעת התגלתה על גבי שלד בן 4,000 שנה מהודו. משם הגיע החיידק למזרח התיכון ואז לאירופה.
בנוסף, זן של חיידק הצרעת הזהה לזן אירופאי נמצא כיום ביבשת אמריקה. על פי ההשערה, הוא הגיע לאמריקה עם המתיישבים האירופאים עם תחילת הקלוניזציה של העולם החדש. כך נוספה לה תחנה נוספת למחלה שמקורה הוא בדרום מזרח אסיה.
Comments
מקור הצרעת
במאמר שהתפרסם בשנת 2005 בעיתון Science תוארה עבודה גדולה שבדקה את נדידת חיידקי מחלת הנסן (זהו שמה הנכון של המחלה מאז הוכח שאין בינה ובין הצרעת המקראית כל קשר) התברר כי המקור למחלה היה ככל הנראה בקרן אפריקה ורק משם המחלה התפשטה למזרח והגיעה לאגן הים התיכון ומשם לאירופה כשהיא נישאת בגופם של החיילים היוונים בתקופת התפוררות האימפריה של אלכסנדר מוקדון כ- 250 שנה לפנה"ס.
Add new comment