רוב האנשים מתארים קנאה בזוגיות כתחושה כואבת ביותר, כמעט "משוגעת". הם מנסים להשיג שליטה מסוימת על תחושה זו, ולהשיב את החיים התקינים, אך ללא הצלחה. גם כשאנשים חווים קנאה קיצונית, יש להם די שליטה עצמית להימנע ממעשי אלימות בפועל, אך הם מפנטזים על זה.
עבור רוב האנשים, גם אם הקנאה מייצרת כאב ומצוקה אדירים, היא נותרת חוויה פנימית שאינה חוצה את הגבול לפעולה אלימה. אך כל אדם שחווה קנאה עזה, מודע היטב לכוח ההרסנות האפשרי הטמון בה.
זוהי תגובה לאיום, אמיתי או מדומה, להערכת היחסים או איכותם. בטיפול זוגי מתברר שהקנאה היא חלק מהותי מבעיות הזוגיות, ולעיתים היא עשויה להגיע לצורת טירוף. קנאה נמצאת באזור האפור שבין שפיות וטירוף.
מספר תגובות קנאיות נחשבות לטבעיות כל כך, עד שאדם שאינו מפגין אותם, נתפס בדרך כלשהי כ"לא נורמאלי". אחרים חווים רגש זה בצורה כה מוגזמת, עד לרמה פתולוגית. דוגמא קלאסית היא גבר החושד שאהובתו אינה נאמנה לו ועוקב אחריה ללא הרף, מקשיב לשיחות הטלפון שלה, בודק את הודעות הטקסט והאימיילים שלה, ולמרות נאמנותה המוכחת באופן עקבי, הוא ממשיך לחשוד, וסובל מקנאה עצומה. חשוב להבדיל קנאה "נורמאלית" מקנאה "הזויה". לקנאה רגילה יש בסיס של איום ממשי על מערכת היחסים. קנאה הזויה נמשכת למרות העדר כל איום ממשי או אף סביר על מערכת היחסים.
טיפול זוגי מסייע לבני הזוג לחדד ולהבהיר את הדימויים הרומנטיים שלהם. לעיתים מתברר שגבר סובל מקנאה היות ובתור ילד היה עד לחוסר הנאמנות של אימו. הטראומה מובילה אותו לחשוד שאשתו, שהיא למעשה נאמנה, בוגדת בו. במהלך הטיפול הוא לומד להפריד בין אירועי ילדותו לבין השלכותיהם על מערכת היחסים הנוכחית שלו.
אנשים רבים נושאים מספר בעיות שאינן פתורות מהילדות. הם חווים סכסוכים פנימיים אלו כנקודות תרופה, חוסר ביטחון או פחדים. כשהם מתאהבים, נראה כי חולשות אלו נעלמות. הם אוהבים למרות הפגמים, ומרגישים שלמים ובטוחים. אך כאשר מתעורר איום על אהבה זו, הפחדים וחוסר הביטחון שנראה שנעלמו, שבים במלוא העוצמה. הטיפול הזוגי מסייע לבני הזוג להשיב את הביטחון בעצמם, בבני זוגם ובמערכת היחסים.
ניתן להתגבר על קנאה, אך נדרשת לכך עבודה. בדומה לרוב החוויות הרגשיות האחרות, כשקנאה מטופלת כראוי, היא מובילה לצמיחה. הטיפול הזוגי יכול להיות הצעד הראשון בהגברת המודעות העצמית והשגת הבנה טובה יותר של הזוגיות ויכולות ההתמודדות עם כל סוגיה מורכבת שמתעוררת.
החדשות הטובות הן שטיפול זוגי מאפשר לבני הזוג להכיר בסימני קנאה רומנטית, באמצעות הבחנה בין תחושות נורמאליות ושאינן נורמאליות. במהלך הטיפול הם בוחנים את שורשי רגשות הקנאה, ומקבלים את הכלים להתמודד עם רגשות אלו באמצעות שינוי ההתנהגות.
בדומה לחוויות רגשיות מורכבות אחרות, קנאה יכולה להוביל לצמיחה, מודעות עצמית מוגברת ובני הזוג לומדים להבין טוב יותר את עצמם ואת מערכת היחסים שלהם. קנאה אינה צריכה להיות מפלצת ירוקת עיניים שהורסת אנשים ומערכות יחסים. הכרה בה כצל האהבה, מעניקה לבני הזוג הזדמנות לבחון שאלות מהותיות במערכת היחסים שלהם.
הטיפול הזוגי מסייע להם להבין את מהות אהבתם, להיזכר בסיבות הראשוניות שגרמו להם להימשך זה אל זו, ולהכיר בדברים החשובים ביותר אותם מביא כל אחד מהם למערכת היחסים. הם מתחילים לפעול בגישה יעילה יותר של תקשורת פתוחה וכנה. כך הם מקלים את תחושת האיום של הקנאה, משפרים את מערכת היחסים ומעמיקים את מחויבותם ההדדית.
Add new comment