למרות הישגיו הרבים איתמר סיאני אינו חדל מלהתפתח, כובש לעצמו עוד צעד, הופך את שפיה נחלת אלוהים קטנה שלו, ומשתף באמצעותה את כל אלה הרבים שמבקשים להתרשם ולחלוק מחסד כישרונו.
מדברות בבדים. תערוכה קבוצתית של אמניות מהסטודיו לאמנות טלאים של דנית רופא האמניות: איריס לוי, גילדה פלשמן, דנית רופא, הגר צחר, הדס סודרי, מינה ירשנסקי, סימונה פלד, רות ברון, רינה צרף, שולמית רון, שושי פינקלשטיין. אם פגשתם פעם מישהו שעוסק באומנות טלאים (או "קווילטינג") אתם כבר יודעים שזוהי פעילות ממכרת. האמניות שנשבות בקסמו של הקוויטינג משקיעות בו לא רק את זמנן, אלא גם את אהבתן, את תשוקתן ואת מלא כשרונן. הסטודיו של דנית הוא "בית חם לאומנות טלאים" במרכז תל-אביב, בו דנית רופא – מורה לקווילטינג ואומנית טלאים בזכות עצמה.
הביאנלה של ירושלים לאמנות יהודית עכשווית היא יוזמה צעירה המבקשת לתת מקום ליוצרים ואמנים, מכל רחבי העולם, המתייחסים בעבודתם לעולם התוכן היהודי. הביאנלה תהיה הזדמנות למפגש בין עולם התוכן היהודי ובין עולם האמנות העכשווית. ואין מקום טבעי יותר למפגש כזה מאשר ירושלים. ירושלים תהפוך לקראת חג הסוכות למוקד של התרחשות אמנותית. 5 תערוכות שונות שיציגו עשרות אמנים מהארץ ומהעולם יהיו פתוחות לקהל הרחב ויציגו פסיפס מרתק של פרשנויות לשאלה מהי אמנות יהודית עכשווית. בנוסף, במתחמים השונים של הביאנלה יערכו ערבי שירה ופיוט, ריקוד ופרפורמנס, לימוד ומפגש עם אמנים, סדנאות יצירה ועוד.
ציוריו של יהודה בן נחום נראים כאילו נתונים בדיאלוג עם יצירתו של פול קליי אותה העניק כמתנה לסופר גרשון שלום, תמונה המצויה כיום במוזיאון ישראל והידועה בשמה "המלאך החדש" (אנגלוס נובוס"). המסר החברתי העולה מההתוודעות הרצינית והמעמיקה של הצופה לאילוסטרציות הדרמטיות הרות הגורל של בן נחום הוא אחד – מה שנראה אכן שקוף וקיים, ומה שאינו נראה, אך קיים וקורה מסביבנו - מחייב התייחסות, למידה והבנה, כי הוא קשור לגורלו של כל אחד מאתנו.
השקת מיצב תכשיטים בתערוכת היחיד של האמן האיטלקי, המעצב והבמאי הבינלאומי אוגו נספולו. אוגו נספולו יארח בתערוכתו את מעצבת התכשיטים יסמין וינוגרד. העיר תל אביב זוכה לראשונה בכבוד להציג את תערוכת היחיד של האמן בביקורו כאן בישראל. אוגו ויסמין מתארחים בעיר הלבנה – תל אביב יפו, עיר הבאוהאוס. באוהאוס – "צריף הבנאים" שאפיין את בתי המלאכה לאומנים/אמנים בגרמניה.
בתערוכה ייחודית זו, מציגה האמנית חנה הירשמן-כהן, פסלי רשת יוצאי-דופן העשויים בטכניקה המשלבת חומרים שונים - גבס ,בדים, נייר, פיברגלאס, צבעים אקריליים ועוד....הפסלים הם תוצאה של כשרון רב, התנסויות שונות ודימיון עשיר. הפיסול ברשת של חנה נותן לעבודתה איכות רישומית של ממש. חנה מאיירת מצבים וחשה שהפיסול הנקי, הבתולי והאוורירי, יוצר דמות חיה ואורגנית יותר. ה"חורים" שברשת מעניקים מימד נוסף לפסל. דרך חורי הרשת רואים הכול-כל חיבור וכל כיפוף. מייצרים, נראות והסתרה, אור וצל, נפח ותנועה.
איציק למבז - אמן הים, שהוא גם נער חוף. איציק למבז נולד בתל אביב, הוא למד מיהושע גריפית וממנשה קדישמן בעת ששהה במחיצתם כאסיסטנט. כישרונו הטבעי ומזגו המיוחד הם שהתוו, למעשה, את אופני יצירתו ואת אופייה. גם לאחר שהקים משפחה המשיך במסעותיו כדרך חיים, לרוב למחוזות שבהם מלחכים הגלים את גבולם. בימים אלה הוא חי את חייו בין לה גומרה שבאיים הקנריים לבין תל אביב
תערוכת ציור לזכרה של לידיה ברלינסקי. "אביב מאוחר". אוצרת :לינה גולן. גוף העבודות של לידיה ברלינסקי מלקט בתוכו מגוון גישות, ולמעשה רוקם סוג של רטרוספקטיבה בזעיר- אנפין. ציור היה אהבתה הגדולה של לידיה. שמן, אקריליק אקוורל, קולאז', פסטל... היו במשך השנים אמצעי ביטוי וההתנסויות הבלתי פוסקות של לידיה. סקרנות יצירתית, חיפוש מתמיד אחר המבע האישי, ניסיון להעביר את רגשותיה לסביבה- אלה הם המאפיינים המובהקים של האמנית.
תערוכת "דיוקנאות – חשיפה, הסתרה ומה שביניהן" במרכז לאומניות הבמה, שוהם. אוצרת: רחל זיו. תערוכת "דיוקנאות- חשיפה, הסתרה ומה שביניהן" מציגה סיפור דיוקן מזוויות הסתכלות שונות של האמנים היוצרים. צורך להציג חזות של העצמי הפנימי והחיצוני. דיוקן מביא ראי של האמן ומבטא לבטים, מחשבות ורגשות, מביא סיפור פנימי, סיפור של מקום, הוויה, זמן ותקופה. הרבה מאוד מידע נחשף לצופה מהתבוננות בדיוקן, תרבות חיים שלמה, המביאה את ההיסטוריה המקומית או העולמית.
מנהרות אין סופיות , מערות, נתיבי מעלה מטה, עולמות נסתרים היוצרים אנרגיה רוחנית וזרמים של צבע וחום בוקעים מתוך ציוריה של חנה פלוט. נושא התערוכה הוא : "מעברים" באמצעות דימויים מציאותיים :מערות,מנהרות,גשרים ומעברים ריאליים נוצר מפגש והתגלות עם משמעויות של חיבור ומעבר בין מצבים ותקופות, בין הידוע לבין הבלתי ידוע, בין מציאות לפנטסיה .השתקפות של נוף קיים אבל גם של מאווי נפש . הדימויים כוללים סמלים, קודים, איקונים, יש חיבור קמאי לקונבנציות עמוקות של משמעות, חיפוש של החומר החבוי שמאחורי החומר הגלוי.
בתערוכה ייחודית זו ,מציג האמן חנן מזל, יליד ניו יורק, עבודות העשויות בטכניקה משולבת של אורנמנטיקה, קישוט, עיטור ודוגמא. פאטשקעריי: מילה משעשעת ביידיש, עבודה עם המון פרטים, טירחה ושלבים. שורש פאטש - טלאי בגרמנית, דומה לpatch בלע”ז. חנן תוקף את הקנבס מהר, ובפראות ואז ברוגע ושלווה, עובד ב"פינצטה" לאסוף את כל הפריטים לכלל תמונה אחת מושלמת. בחייו ובאמנותו נמתח חנן בין מגדלים מנוגדים, תרבויות ושפות, אהבה ליהדות ולאמנות, יופי פשוט ואמנות "רצינית".
תערוכת ציורים לזכר בעלה המנוח. אסטטיקה צורנית ייחודית עולה מציוריה של רות כרמי בדרך של כיסוי וגילוי. סימפוניות חזותיות בלבן, תכול, כחול ואפור עם נגיעות של אדום וצהוב אוכרה, מתנגנת בוריאציות עקביות לעיני המתבונן. האפור מרגיע, ממזג ניגודים, מסתיר מאחוריו את סערות הצבע והרגש ומועלה בשלל ואריאציות. העושר הצבעוני שאפיין אותן בתחילת הדרך נעלם ופינה מקומו לאיפוק צורני וכרומטי. הרקעים עם הטקסטים המודפסים מציצים מבעד לשכבות העליונות ומעשירים את האיכות המירקמית של העבודות.
הצייר והמעצב יצחק (איציק) מבורך יוצא בתערוכה חדשה ’mevorah exports / עיצוב אביזרים’, בה יציג אוסף של פריטים נבחרים, מהשלוש שנים האחרונות, בהן פעל ויצר בסטודיו שלו לעיצוב mevorahome’’, בשכונת פלורנטין, בתל אביב. הסטודיו, אשר זכה להצלחה רבה, שימש אותו גם כ"שואו רום" מרהיב ומפואר, במשך כ-4 שנים.
רפי פרץ צייר, תל-אביבי מציג בתערוכה סדרת ציורי נופים אורבאניים של מקומות מרכזיים בעירו. הוא "מסייר" בעיר תוך שהוא בוחר בציוני דרך ארכיטקטוניים וגיאוגרפיים מוכרים, אתרי בילוי ומסחר ומציג אותם מנקודת התבוננות גאה, כשהם מעוטרים בדגלי גאווה או צבועים בצבעי הגאווה מתוך תחושת שייכות. עבודותיו מאופיינות בשמחת חיים עליזה וצבעוניות והן מתארות גם התרחשויות של בילוי ומפגשים של הקהילה ההומו לסבית בעיר.
ביוגרפיה של צייר ואמןהצייר אלי עינת מספר על הקסם וההשראה שיוצרים את היצירה ואת הציורהצייר אלי עינת עשה חיל בלונדון, אך חזר לכאן לכבוש לו מקום בקרב קהילת הציירים בישראל. אלי מספר על ילדות עשירה בבגדד ומתעקש לאהוב את החיים בארץ . עבודתו וחייו הם קולאז' מרתק, והשיחה עמו משקפת משהו מאישיותו המרתקת. אלי עינת בחר לגור בזכרון יעקב, הרחק מן ההמון הסואן והוא מצייר לו בחלקת אלוהים הקטנה שלו – ויש לו מבט משלו על המציאות ועל החברה הישראלי. להלן מבחר משיחתנו עמו.
אחת התפיסות המוטעות לגבי חיים אמנותיים אומרת שאלו חיים חסרי כיוון. האמת היא שחיים יצירתיים כרוכים בהשקעת תשומת לב בפרטי המציאות. יותר מכל, שימת לב לפרטים היא פעולה של התחברות. כשאנחנו מציירים או רושמים את פרטי המציאות הופכים החיים לסדרה של ניסים קטנים.כן, יאמרו ציורינו, מלחמה משתוללת פה בחוץ, פחדים, דאגות, כאב וצער טורדים את מנוחתנו, אנחנו נדרשים להתנהגות משבשת וחריגה אבל הצבר ממשיך לצמוח, מסדר את קוציו לכבוד הפירות שיבואו, החמניות באמת מפנות את ראשן לעבר החמה והלטאה מצאה מקום על משטח הסלע הורוד.
עולם הילדות ועולם החלומות של שפרה חרלף, תערוכת 'הזמן שהיה' בבית האמנים בחיפהשפרה חרלף היא ציירת שחוגגת בימים אלה מלאת לה שמונים שנה, והתערוכה החדשה שלה היא ציון חדרך חשוב, הצדעה לארץ ישראל היפה, לילדות של שפרה בחיפה הישנה. שפרה מציירת בעיפרון, בפחם,] בשמן, במים, בגואש, בפנדה ובאקריליק – ותערוכותיה הקודמות כללו גם רישומי נופים תוך כדי טיולים בארץ ובחו"ל.
מן היום בו הוזמן מנשה קדישמן להציג את תערוכת הסיום של סדרת "כינרת שלי", הוא לא חדל לצייר סוסים לוגמים מים. מה הקשר בין סוס לבין כינרת? – "הסוס שותה מים מהכינרת, הוא צמא!", עונה מנשה קדישמן קצרות. – אבל מדוע סוס דווקא? - "כי סוס זה ´ארץ-מולדת´", מסביר האמן, "ובשבילי, ´ארץ-מולדת´ זה עמק-יזרעאל, זה מעין-ברוך, הרי הגלבוע, הרי ירושלים ו... הכינרת." מאז 1993 לא חדל קדישמן לעצב את סוסיו / חמוריו בווריאציות שונות.כמו נגמל מאובססיית הכבשים לטובת סוסים, עוד ועוד סוסים. סוסי עבודה.
הגרפיקאי דני פלנט, נשוי ואב לבת ובן, היה במשך כמה שנים האמן וצייר הקומיקס הקבוע של הארץ שלנו ושם כתב בין השאר את אחד מסיפורי המסע בזמן הראשונים בעברית. להלן סקירה וראיון מקיף על הקריירה שלו. בעת פרסום כתבה זאת מלאו 50 שנה ל-מבצע סיני ול-קרב המיתלה.
הסתרה וגילוי - מול חופש ושחרור מאפיינים את יצירתו של רפי פרץ לאורך השנים. החקירה והתיאור של יחסים מתוארים תמיד בצבעים חזקים וחמים, כשהרקע הינו לרוב תפאורה של חיי היום יום. תאורה דרמטית, אור וצל, צבעים חזקים ובמיוחד הצבע האדום, משכו את תשומת לבי כשראיתי את ציוריו של רפי פרץ לראשונה, דרך מסך המחשב. אבל אין כמו המפגש עם הציורים בגודל טבעי ובצבעים חיים בסטודיו שלו כדי להעצים את החוויה.
כבר בכניסה לסדנה של יורם לילך מתחת לבית בכפר יהושע אתה נתקל במאות רשתות של בדים וצבעים. סדנת הדפס ליד לול עופות אינו מראה שכיח במשק חקלאי. יורם לילך הינו מצד אחד בעל משק בכפר יהושע, המגדל אפרוחים לאימון, עובד בכרם ליין ובעבר מגדל פרחים, ומצד שני אמן בינלאומי, אשר מציג בתערוכות בארץ ובחו"ל.