אימגו מגזין מאמרים

כתב עת בנושאי תרבות ותוכן

מיקרוגל - כיצד הוא פועל?


תאריך פרסום קודם: 
30/05/2006
מחבר: 
מישל רוזנברג

תנורי מיקרוגל נהנים מפופולאריות רבה בעשרים השנה האחרונות משום שהם מבשלים אוכל במהירות גבוה ובזמן מועט. יתרה מכך תנורי מיקרוגל יעילים מאד בגלל חסכנותם באנרגיה. זה הודות לעובדה שהם מחממים בדרך כלל רק את המזון ושום דבר אחר פרט לו.

תנור מיקרוגל משתמש בגלי מיקרו על מנת לחמם אוכל. גלי מיקרו הינם למעשה גלי רדיו. במכשיר מיקרוגל פועלים גלי הרדיו בתדירות של 2,500 מגה הרץ (2.5 ג'גה הרץ). לגלי רדיו בתדירות זאת יש תכונות ייחודיות שמסייעות לפעולת תנור המיקרוגל. ראשית, הם נספגים על ידי מים, שומן וסוכרים. כשהם נספגים, הם מומרים לתנועה אטומית שמייצרת חום. בנוסף, גלי רדיו בתדירות הנ"ל לא נספגים בפלסטיק, זכוכית או קרמיקה. מתכות מחזירות בחזרה גלי מיקרו ולפיכך הן אינן מתאימות לשימוש במיקרוגל.

תנור מיקרוגל מבשל את המזון מבפנים כלפי חוץ. מה הכוונה?

נניח שאנו אופים עוגה בתוך תנור רגיל. ברוב המקרים נאפה אותה בטמפרטורה של 180 מעלות צלזיוס בקירוב. נניח גם כי בטעות כיוונו את התנור ל 300 מעלות. השכבה החיצונית של העוגה תישרף עוד לפני שהשכבה הפנימית תספיק להתחמם. בתנור רגיל החום מולך מהחוץ כלפי פנים. בנוסף, מחוץ למזון הנאפה ישנו אוויר יבש וחם שמאדה את הלחות. השכבה החיצונית של המזון נהפכת לחומה ופריכה ואילו השכבה הפנימית נשמרת לחה.

בבישול באמצעות מיקרוגל, גלי המיקרו חודרים לתוך המזון ומבשלים את מולקולות המים והשומן. החום לא מועבר לפנים המזון מהשכבה החיצונית. החום מתפזר בכל מקום בצורה אחידה, כלומר המולקולות של המזון מתבשלות בצורה שווה. כמובן שיש גבול לאחידות הבישול ואם נחמם במיקרוגל מזון בעל שיכבה חיצונית ממש עבה, עדיין נתקל בפיזור חום לא אחיד. עם זאת באופן כללי, בישול באמצעות מיקרוגל מבוסס על חימום מולקולות ולא על הולכת חום מהחוץ לפנים.

יש לשים לב שבתוך תנור המיקרוגל, האוויר נמצא בטמפרטורת החדר כך שאין אפשרות ליצור שיכבה קרומית חיצונית קשה במזון. זאת הסיבה שקונדיטורים המשתמשים באפיית מיקרוגל עוטפים את המזון בשרוול אלומיניום דק מצופה בקרטון. השרוול  מגיב לגלי המיקרו בכך שהוא מתחמם לטמפרטורה גבוהה מאד ומבשל את השכבה החיצונית של המזון עד כדי הפיכתה לפריכה.

כללי בטיחות לשימוש בתנור מיקרוגל

תנורי מיקרוגל נתפסים כבטוחים יותר. משתמשים רבים לא מבינים כיצד פועל המיקרוגל וכיצד הוא מחמם מזון. העובדה שמכל המזון לא מתחמם עלול להשלות שהאוכל עצמו אינו חם – אשליה שעלולה להסתיים בכוויות. להלן כמה אמצעי זהירות על מנת להשתמש בתנור המיקרוגל באופן בטוח ולמנוע תאונות לא רצויות.

1) יש לחורר מכלי פלסטיק המכילים מזון קודם הכנסתם למיקרוגל.

2) כאשר מוציאים אוכל חם ממיקרוגל, יש לערבבו על מנת לפזר את החום

3) חימום בקבוק המכיל מזון תינוקות במיקרוגל עלול להיות מסוכן. הבקבוק עלול להיות קר אך המזון עצמו חם מאד.

4) יש להימנע מהכנסת דברי מזון אטומים למיקרוגל, דוגמת ביצים.

5) יש להימנע מלהכניס כלים מתכתיים למיקרוגל.

6) יש לזכור שלמרות שמיקרוגל אינו פועל כמו תנור, הוא עדיין מסוגל לשרוף מזון כתוצאה מחימום יתר. יש להקפיד על זמן בישול או אפייה נאות ויש להשגיח על המזון בעת בישולו.

 

תגיות: 

הוסף תגובה חדשה

CAPTCHA

משהו קטן לוודא שאינך רובוט. משתמשים רשומים מדלגים

ענה לשאלה / השלם את החסר

הנצפים ביותר

מאמרים נוספים מאת מישל רוזנברג