אימגו מגזין מאמרים

כתב עת בנושאי תרבות ותוכן

11 מתכונים מומלצים על בסיס פארסניפ


תאריך פרסום קודם: 
30/05/2007
מחבר: 
רוני חסיד

11 מתכונים מומלצים על בסיס פארסניפ

עונת הפארנסיפ בישראל נמצאת בעיצומה וצפויה להמשך עד חודש יולי. מצ"ב מתכונים מומלצים שהכין השף שלום שטרית, עבור קיבוצי חבל מעון בנגב המערבי, מגדלי הפארנסיפ:
- פארסניפ וירקות מזוגגים בתנור
- פארסניפ ממולא בבשר
- קדירת פארסניפ עם כבש ועגבניות
- פירה פארסניפ
- ריבת פארסניפ
- צ'יפס פארסניפ
- שערות צ'יפס של כרישה ופארסניפ
- מרק פארסניפ כרישה ושום
- מוס פארסניפ
- סובה פארסניפ וסילאן
- מחית פארסניפ ואגסים

פארנסיפ וירקות מזוגגים בתנור
מצרכים:
8 פארסניפ בינוניים קלופים
8 גזרים בינוניים קלופים
15 יחידות דלעת (קוביות גדולות ומוארכות)
רבע כפית מלח
3 כפות שמן זית
רבע כוס סוכר דמררה
2 כפות טימין קצוצה
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
פלפל שחור טחון גס.

אופן ההכנה:
להכין תנור ל-180 מעלות.
חותכים את הגזר ואת הפארסניפ לקוביות מוארכות. חולטים את הפארסניפ ואת הגזר בסיר מים רותחים במשך כ-4 דקות ומסננים. מכניסים את הפארסניפ ואת הגזר לקערה שטוחה המתאימה לאפיה ומוסיפים פטרוזיליה, מלח, פלפל שחור, טימין ושמן זית. מערבבים היטב ומכסים בנייר אלומיניום. מכניסים לתנור ל-30 דקות. מוציאים את הקערה ומוסיפים את הדלעת. מערבבים, מכסים ומחזירים לתנור ל- 20 דקות נוספות. מוציאים מהתנור ומחממים אותו ל-230 מעלות. מוסיפים את הסוכר לירקות ומערבבים היטב. מכניסים לתנור ללא כיסוי ל-20 דקות בערך, או עד להתרככות הירקות.

אפשרויות נוספות:
1. בשלב האחרון של האפייה ניתן להוסיף, במקום סוכר, 4 שיני שום, 2 כפות בלסמי, ענף רוזמרין ו- 2 ענפי טימין, ולהכניס לתנור. כאשר הירקות התרככו מוסיפים 2 קוביות חמאה ואופים 2 דקות נוספות. מפזרים מעט מלח גס ומגישים.
2. לנוסח סיני: בשלב האחרון של האפייה מורידים את כמות הסוכר לכף אחת, מוסיפים 2 כפות סויה, 2 שיני שום קצוצות, 1 ס"מ ג'ינג'ר קצוץ דק, ו- 2 כפות בצל ירוק קצוץ דק. מערבבים ומפזרים על הירקות. כאשר הירקות רכים מוציאים מהתנור ומזלפים מעט שמן שומשום.

ממולאי פארסניפ בבשר
מצרכים
10 פארסניפ עבים קלופים
2 עגבניות קצוצות
1 בצל גדול קצוץ
2 שיני שום
ציר עוף (מרק צח)
פטרוזיליה קצוצה
למלית:
250 גרם בשר טחון
1 בצל קצוץ
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
¼ כפית מלח
קורט של פפריקה, פלפל שחור, כמון

אופן ההכנה:
הכנת הקונוסים – חותכים את הפארסניפ באורך של 5 ס"מ מצידו העבה, כך שמתקבלים מעין קונוסים גדולים. מהצד הרחב מרוקנים לעומק של 4 ס"מ, תוך השארת דופן בעובי של ½ ס"מ (את תוכן הפארסניפ שהוצא מהקונוסים קוצצים ושומרים בצד). ממליחים ומפלפלים את קונוסי הפארסניפ ומטגנים אותם מכל הצדדים, עד להשחמה, במחבת עם שמן חמניות בגובה 1 ס"מ. מניחים על נייר סופג.
למלית - מערבבים בקערה את הבשר הטחון עם שאר החומרים, לשים היטב וממלאים את הקונוסים. בסיר הבישול מטגנים בשמן זית בצל קצוץ יחד עם תוכן הפארסניפ, כ- 5 דקות עד להתרככות. מוסיפים את העגבניות ואת השום ומסדרים מעל את הקונוסים הממולאים. יוצקים לסיר ציר עוף עד כיסוי ¾ מגובה הקונוסים. מביאים לרתיחה, מכסים וממשיכים בבישול על אש נמוכה כשעה. לקראת סוף הבישול מפזרים פטרוזיליה.

קדירת פארסניפ עם כבש ועגבניות
מצרכים:
500 גרם פארסניפ קלוף וחתוך לקוביות
500 גרם בשר כתף כבש (או בשר בקר לקדירה) חתוך לקוביות
כרישה קצוצה
2 שיני שום
8 עגבניות גדולות קצוצות או קופסא של עגבניות קצוצות
½ כפית מלח
½ כפית סוכר
פלפל לבן
כוס יין אדום יבש
מעט שמן זית

אופן ההכנה:
סוגרים את קוביות הבשר בשמן זית חם מאוד בתוך סיר ומשחימים אותן מכל הצדדים. שומרים את הקוביות בקערה. לאותו סיר מכניסים את הכרישה ומטגנים עד שתתרכך. מוסיפים את היין ומרתיחים עד גמר הנוזלים. מוסיפים את הפארסניפ ומערבבים היטב. מוסיפים את הבשר, העגבניות והתבלינים ומערבבים . מביאים לרתיחה וממשיכים בבישול בסיר מכוסה, על אש נמוכה, כשעה וחצי. אם במהלך הבישול חסרים נוזלים אפשר להוסיף מעט מים חמים.

פירה פארסניפ
מצרכים
500 גרם פארסניפ קלוף
300 גרם תפוח אדמה קלוף
200 גרם בטאטה קלוף
200 מ"ל חלב
50 גרם חמאה
מלח פלפל לבן

אופן ההכנה:
חותכים את הפארסניפ, את תפוחי האדמה ואת הבטטה לקוביות גדולות . מבשלים את הפארסניפ ואת תפוחי האדמה בסיר עם מים עד להתרככותם ומסננים. בסיר קטן עם מים מבשלים את הבטטה עד להתרככותה ומסננים. מכניסים לסיר 200 מ"ל חלב, חמאה, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה קלה. מועכים את תפוחי האדמה והפארסניפ ומעבירים לסיר שבו החלב הרותח. מערבבים היטב את המחית ומשפרים טעמים בעזרת מלח ופלפל.

ריבת פארסניפ
מצרכים
1 ק"ג פארסניפ קלוף
1 ק"ג סוכר
1 וחצי כוסות מים
2 לימונים
1 מקל קינמון

אופן ההכנה:
חותכים פארסניפ לקוביות קטנות. מכניסים פארסניפ, סוכר, מים, לימון חצוי, מקל קינמון ומיץ מלימון אחד לסיר ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל בחום בינוני עד להחלפת הגוון לחום בהיר. יש לערבב את התערובת מידי פעם. מוציאים את הקינמון ושומרים את הריבה בצנצנת. אגב, הלימונים המבושלים טעימים מאוד לאכילה.

צ'יפס פארסניפ וצ'יפס פארסניפ משובח
צ'יפס פרסניפ
לחתוך את הפארסניפ לאצבעות באורך 8 ס"מ ובעובי 1 ס"מ. מטגנים בשמן עמוק דקות אחדות עד לקבלת גוון זהוב. מוציאים לקערה עם נייר סופג ומפזרים מלח גס ופלפל שחור.

צ'יפס פרסניפ משובח:
קולפים פארסניפ וחותכים אותו לפרוסות בעובי של 1 ס"מ. חולטים בסיר עם מים רותחים כ-6 דקות. מסננים ומייבשים. במחבת כבדה מורחים 2 כפות שמן זית ומחממים. מניחים את פרוסות הפארסניפ במחבת ומפזרים מלח ופלפל לבן. מטגנים עד להשחמת הצד התחתון, הופכים ומפזרים שוב מלח ופלפל. לאחר ההשחמה מוסיפים 3 קוביות חמאה ומטגנים דקה נוספת.

שערות צ'יפס של כרישה ופארסניפ
מצרכים
1 כרישה שטופה
2 פארסניפ קלוף
פלפל שחור טחון גס
מלח גס

אופן ההכנה
חותכים הכרישה לקטעים באורך 8 ס"מ ואותם חותכים לשערות דקות וארוכות. בעזרת הקולפן יוצרים סרטי פארסניפ דקים וארוכים, מטגנים בשמן עמוק את הפארסניפ ואת הכרישה בנפרד. עם ההזהבה מוציאים לקערות עם נייר סופג. מוסיפים מלח ופלפל. לוקחים מעט מהפארסניפ ומהכרישה ויוצרים כדור מעל לפירה.

מרק פארסניפ כרישה ושום
מצרכים
1 ק"ג פארסניפ קלוף וחתוך לקוביות
1 כרישה בינונית קצוצה
2 ענפי טימין
6 שיני שום
1 כוס יין לבן
30 גרם חמאה/מחמאה
מלח, פלפל לבן
3 כפות שמנת מוקצפת
עירית לקישוט
ציר עוף או מרק צח

אופן ההכנה
מכניסים לסיר כבד את הכרישה ואת החמאה ומבשלים עד לריכוך הכרישה. יש להימנע מחריכה. מוסיפים שום, טימין וכוס יין ומטגנים עד לאידוי הנוזלים. מוסיפים את הפארסניפ ומכסים בציר עוף. מרתיחים עד לריכוך הפארסניפ, כ-30 דקות. מכניסים את המרק, ללא הטימין, לבלנדר ומרסקים. מוסיפים מלח ופלפל. לפני הגשת המרק, מרתיחים ומוסיפים קצפת. מערבבים היטב. מוזגים לצלחת, מוסיפים למרכז הצלחת מעט קצפת ומפזרים עירית קצוצה על הקצפת.

מוס פארסניפ
מצרכים
4 יחידות פארסניפ קלופים וחתוכים לקוביות
½ ליטר מים
150 גרם סוכר
למוס
100 גרם סוכר(נוספים)
125 גרם גבינת מסקרפונה
3 חלמונים
1 שמנת להקצפה
2 דפי ג'לטין או 10 גרם אבקת ג'לטין
קקאו לקישוט

אופן ההכנה
מחית - מבשלים את הפארסניפ במים ובסוכר עד לריכוך. מועכים ומעבירים דרך מסננת.
מוס - מקציפים בקערה את החלמונים עם סוכר עד להלבנתם. מוסיפים 125 גרם ממחית הפארסניפ, וגבינת מסקרפונה ומערבבים עד לקבלת מחית הומוגנית. מקציפים את השמנת ומקפלים לתערובת הפארסניפ. מכניסים דפי ג'לטין למים קרים. במקביל לוקחים מעט מהתערובת לסיר קטן ומחממים תוך כדי ערבוב מתמיד. עם התחממות התערובת סוחטים את דפי הג'לטין ומכניסים לסיר. בוחשים היטב לתערובת אחידה ומערבבים עם המוס. אפשר למזוג את התערובת לצלחות אישיות או להגיש בקערת פירקס גדולה. לפני ההגשה מפזרים קקאו. אם רוצים מנה פרווה שמים 250 גרם ממחית הפארסניפ במקום גבינה, וכן שמנת פרווה.

סורבה פארסניפ וסילאן
מצרכים
1 ק"ג פארסניפ
1 ליטר מים
300 גרם סוכר
100 גרם סילאן (דבש תמרים)
80 גרם מיצב פרוטוסה
10 גרם מיצב ולוטינה
הערה: במקום המייצבים ניתן לשים 100 גרם גלוקוז

אופן ההכנה
מערבבים פארסניפ ומים. בקערה מערבבים היטב את הסוכר, את הסילאן, את המייצבים ואת הפארסניפ, עד לקבלת תערובת אחידה. מכניסים למכונת גלידה.

מחית פארסניפ ואגסים
מצרכים
8 פארסניפ קטנים קלופים, חתוכים לקוביות
8 אגסים קלופים, מגולענים וחתוכים לקוביות
1 ליטר מים
חצי ק"ג סוכר
מקל קינמון
1 כוכב אניס
1 לימון גראס
10 פלפל שחור
מיץ מחצי לימון

אופן ההכנה
מכניסים את כל המרכיבים לסיר ומביאים לרתיחה. מבשלים על אש בינונית עד להתרככות. מרסקים את הפארסניפ ואת האגסים בבלנדר יחד עם מעט מהנוזלים, עד לקבלת מחית רכה. מסננים את התערובת ושומרים אותה במקרר. אפשר להגיש כמצע לכדור סורבה או כמצע למוס פארסניפ.

על ירק הפארנסיפ:
הפארסניפ גדל בקיבוצי חבל מעון בנגב המערבי, יצרני "דוד משה". הוא מיוצא לאירופה ומשווק בארץ בחנויות ירקות המתמחות במוצרים מיוחדים.

הפארסניפ הוא ירק שורש מתקתק דמוי גזר לבן או שורש פטרוזיליה מעובה בעל מרקם סיבי. הפארסניפ מכיל כמויות גבוהות של ויטמין סי, אשלגן וחומצה פולית. הפארסניפ נשמר היטב במקרר באריזת פלסטיק עד לתקופה של שבועיים. הצפי השנה הוא ליבול של 600 טון המיועדים לצרכנים בבריטניה, באירלנד ולשוק הישראלי.

אתר "דוד משה": www.dodmoshe.co.il

הוסף תגובה חדשה

CAPTCHA

משהו קטן לוודא שאינך רובוט. משתמשים רשומים מדלגים

ענה לשאלה / השלם את החסר

הנצפים ביותר

מאמרים נוספים מאת רוני חסיד